OK Gorica prisiljena odustati od natjecanja u 1. A ligi

2016_09_06-ok-gorica-prisiljena-odustati-od-natjecanja-u-1-a-ligi

Velika Gorica ostaje bez jedinog muškog odbojkaškog prvoligaša. Zbog nedostatnih dotacija te nemogućnosti pokrivanja troškova igranja 1. A lige, OK Gorica morala je donijeti najtežu odluku u svojoj povijesti. Nakon što su prošle godine osvojili izvrsno 8. mjesto u 1. A ligi i time postali najuspješniji odbojkaški klub u našoj županiji, sada su iz financijskih razloga prisiljeni vratiti se u 2. A ligu. Borit će se i dalje i, vjeruju, već sljedeće sezone ponovo zaigrati u elitnom rangu hrvatske odbojke. Ali za to će ipak biti potrebno izdašnije financiranje od dosadašnjih 60 000 kuna godišnje.
Gorički odbojkaški prvoligaš u prošloj je sezoni u borbu za prvaka Hrvatske ušao s proračunom od svega 60 000 kuna. Očito preambiciozno jer minimalni troškovi opstanka, bolje rečeno pukog preživljavanja (odigravanja svih službenih utakmica – troškovi kotizacija, licenci, sudačkih taksi i putovanja) u 1. A odbojkaškoj ligi iznose okvirno 110 tisuća kuna. „U prošlu sezonu ušli smo s dugovima (od pretprošle) jer smo očekivali povećanje proračuna s obzirom na to da smo već drugu godinu bili prvoligaši i da smo ostvarili povijesni uspjeh muške odbojke u Gradu te ušli u borbu za prvaka Hrvatske. Nadali smo se da će se naš proračun barem malo približiti onome koji ima drugi odbojkaški prvoligaš ŽOK Azena ili gorički prvoligaši u drugim sportovima. Pokrenuli smo paralelno i sve mlađe dobne kategorije i s njima nastupili na regionalnim natjecanjima. Nažalost, sredstva koja dobivamo od Zajednice sportskih udruga Velike Gorice (ZSUVG) ostala su na razini onih od godinu dana ranije, tj. od 4 do 26 puta manja u odnosu na ona koja dobivaju ostali velikogorički prvoligaši i drugoligaši, a od kojih neki postižu u natjecanjima i značajno lošije rezultate od nas. U nekoliko smo navrata pokušali ukazati na neravnopravnu i po nas pogubnu raspodjelu sredstava ZSUVG-a, no bez uspjeha. Srezali smo sve troškove na miminum – na utakmice smo odlazili vlastitim automobilima, vozili su igrači, svi u klubu sav su posao odrađivali na volonterskoj bazi uključujući trenera i igrače, čak su si i sami plaćali obrok nakon utakmice. Nažalost, više ni uz takve mjere štednje nije moguće pokriti trošak natjecanja. Matematika je neumoljiva.“, nadovezao se na predsjednika tajnik kluba Filip Dumbović.
Usprkos svemu, OK Gorica u prošloj sezoni osvaja povijesno 8. mjesto u 1. A hrvatskoj odbojkaškoj ligi po čemu postaje najuspješniji odbojkaški klub u cijeloj Zagrebačkoj županiji. „Strašno nam je teško što nakon najboljeg rezultata u našoj klupskoj povijesti moramo donijeti odluku o istupanju iz 1. A lige. Nažalost, svaka druga odluka u postojećim okolnostima ozbiljno bi ugrozila financijski opstanak kluba. Drugi velikogorički odbojkaški prvoligaš s proračunom od 300 000 kuna jedva preživljavaju u 1. ligi, a mi bismo trebali sa 60 000 kuna. Slikovito rečeno, mi bismo cijelu sezonu trebali pokriti sa sredstvima koja oni utroše na realne troškove u nešto više od mjesec dana. To više ne ide ni uz sve volontere i svu financijsku magiju kojom smo se bavili u protekle dvije godine.“, razočarano je ustvrdio Šulc.
U Gorici ističu da će sada sve karte staviti na rad s mlađim dobnim kategorijama i nastojati se čim prije vratiti u elitni rang hrvatske odbojke. „Uspješnim priključenjem klubu Škole odbojka Gorica osigurali smo odlične uvjete za rad s mlađim dobnim kategorijama i očekujemo da će već ove sezone naš omladinski pogon brojati između 150 i 200 djevojčica i dječaka. Što se seniora tiče, siguran sam da je naša kvaliteta dovoljna da se bez problema već sljedeće sezone vratimo u 1. A ligu, ali za to je osnovni preduvjet približavanje našeg proračuna dobivenog od ZSUVG-a onom koji imaju ostali klubovi istog ranga kao mi. Zadnjih tjedana u intenzivnim smo razgovorima s predstavnicima ZSUVG-a i Grada Velike Gorice koji su pokazali puno dobre volje i od kojih smo dobili obećanja da će u predstojećem razdoblju nastojati ispraviti financijsku nepravdu prema nama, ali to je, kažu, nažalost u ovom trenutku kada su i drugi velikogorički klubovi financijskim problemima, nemoguće.“, zaključio je Šulc.

Pratite nas na društvenim mrežama